Den 17. juni 2010, næsten seks måneder efter sidste store udgivelse, blev WordPress 3.0 “Thelonious” officielt udgivet. Og i går, den 27. juni, blev den danske sprogpakke omsider integreret og ligger nu til fri download på den danske WordPress-side. Derfor optræder den også i meddelelsen om kerneopdateringen hos danske WordPress-brugere, så disse kan opdatere automatisk. Med WordPress 3.0 følger en del nye funktioner og detaljer, og dem vil jeg komme ind på her.

Der er kommet en del nyheder i WordPress – nogen mere nævneværdige og synlige end andre. Alle kan læses om på det officielle kodeks (på engelsk). Jeg har tænkt mig at kommentere på de – efter min mening – vigtigste punkter. Det er:

Jeg vil nu kort forklare, hvad disse nye egenskaber betyder, men flere af dem behøver større og dybere indsigt i deres funktion, og disse vil der derfor blive skrevet mere om i eget indlæg senere.

Custom Post Types

Custom Post Types har egentlig været en del af WordPress siden version 2.9, men API’et var meget begrænset, funktionerne få, og ligeledes var der intet UI. Dette er der nu blevet gjort noget ved. Nu har udvikleren mulighed for at oprette understøttelse af nye typer af indhold – inklusive brugergrænseflade, permanente links og integration i The Loop. WordPress 3.0 indeholder selv fem indbyggede typer: sider, indlæg, vedhæftning, revision og menu. En ny indholdstype kunne være et filmregister.

Custom Taxonomies

Custom Taxonomies spiller sammen med Custom Post Types. Ikke kun dem, man selv opretter, men også de indbyggede typer. Faktisk har Custom Taxonomies været en del af WordPress siden version 2.3 (dvs. siden 2007). Med Custom Taxonomies kan man gruppere f.eks. indlæg på alle de måder, man vil.

I WordPress kan man fra start sammenkæde indlæg og sider ved hjælp af kategorier og tags (og linkkategorier til links), men måske man har lyst til at inddele sine indlæg (eller film) i genrer og tilføje skuespillere, instruktører og forfattere. De taksonomier, der fungerer som kategorier, kan selvfølgelig opføre sig hierarkiske.

Menuer

Nu er det slut med at fumle med wp_list_pages() og wp_page_menu() til at bygge menuer. Med det nye overskuelige menu-management kan man oprette sine egne menuer vha. træk og slip-metoden – og man kan lave lige så mange, som man vil. Det er ikke kun sider, man kan tilføje; også indlægskategorier og almindelige links kan indsættes. Ligeledes er det muligt at ændre titlen og titel-attributten ved det enkelte menupunkt – godt for SEO!

Eget brugernavn som administrator

Dette vil de fleste nok ikke mene er nogen stor nyhed, men det øger sikkerheden. Hvis en ondsindet bot førhen var klar over, at hjemmesiden, den besøgte, var bygget med WordPress og var af den rigtige kaliber, så ville den vide, at administratorbrugernavnet var “admin” og skulle derfor kun gætte brugerens adgangskode for at få uautoriseret adgang til hjemmesidens administration. Det bliver en smule sværere i dag, hvis man vælger at ændre sit brugernavn under installationen – man skal selvfølgelig stadig benytte en god adgangskode. Brugernavnet, der vælges, kan dog ikke ændres igen i brugergrænsefladen.

Nyt standardtema

Det er en stor nyhed – hos nogen større end hos andre. Jeg selv er lidt ligeglad med TwentyTen, da jeg ikke selv kommer til at bruge temaet. På den anden side er det en god måde at vise, hvordan man kan justere sit eget tema med det nye API for baggrunde og headers (toplogoer om man vil), og desuden også en god inspirationskilde for webdesignere og WordPress-udviklere generelt. Og ønsker man en simpel blog, så er TwentyTen også et fint tema, men om det er optimeret for SEO, har jeg ikke sat mig ind i.

Sammenlægning af WordPress og WordPress MU

Førhen var det sådan, at man skulle tage stilling til, om ens blog skulle være en multi-blog eller en almindelig blog, før man hentede WordPress. I første tilfælde skulle man nemlig bruge WordPress MU. Sådan er det ikke mere; Nu henter man blot WordPress 3.0, og har man planer om at lave en multi-blog, så tilføjer man bare følgende kode i wp-config.php.

[php]define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);[/php]

Det var sådan set det. Som sagt i starten, vil nogen af punkterne blive omtalt fremover, og det første, jeg har tænkt mig at skrive om, er Custom Post Types! Så synes man, at dette lyder spændende, så bør man besøge bloggen igen inden for den næste uges tid.

Del:

Kommentér

Der er lukket for kommentarer.